yoga med barn4 korte ord som kan være ett fantastisk verktøy for å mestre hverdagens gjøremål og utfordringer.

Det har vist seg i undersøkelser at dersom vi klarer å fokusere fullt og helt på det vi gjør når vi gjør det, opplever vi mindre stress.  Det er jo enkelt tenker du sikkert.  JA det er det, men i praksis viser det seg at mange av oss synes det er utfordrende.

Eksempel kan være; Når barnet ditt spør deg om noe og vi sjekker sosiale medier, oppmerksomheten vår er rettet mot smarttelefonen og vi hører egentlig ikke etter selv om vi svarer «ja skatt». Eller når du kjører til jobb, men ikke kan huske at du har passert nærbutikken hvor du skulle stoppe for å handle inn til lunsj på jobben. Fordi du tenkte på ettermiddagens logistikk rundt barnas fritids aktiviteter, huske å bake kake til kakelotteriet, svare på om du kommer på foreldremøtet. Eksemplene er mange.

Det er flere veier mot målet til økt indre ro og senkede skuldre. En måte er økt fokus på pusten ved tradisjonell meditasjon eller mindfullness.  Her kan 5-10 min daglig trening gi merkbare effekt etter kun kort tid. Kombineres dette med praktiske øvelser er det ennå mer virkningsfullt.

En praktisk øvelse som ofte er anbefalt er å pusse tenner med fullt fokus. Med det menes å virkelig ha ett hundre prosent fokus på hvordan det kjennes ut når tannbørsten møter tenner og tannkjøtt, smaken av tannkrem, hvordan skaftet på tannbørsten kjennes ut i hånda, er vannet kaldt, lunkent etc. Hvert 10 sek dukker det opp nye tanker i hjernen vår. La disse tankene passere uten å dvele ved dem for så å rette fokus mot tannpussen igjen. Gjør dette hver morgen/kveld i en uke og du er på god vei til å øve inn en ny vane som kan hjelpe deg til å takle hverdagens utfordringer.

En av mine praktiske mindfullness øvelser er å gå på vaskerommet og ha fullt fokus på å sortere tøy, farget, hvitt, 60 eller 40 grader,,,sette på vaskemaskin, henge opp tøy, brette tøyet. Så når tankene mine begynner å vandre vender jeg oppmerksomheten tilbake til det jeg gjør. Har jeg mye å tenke på, trenger jeg å si til meg selv «nå bretter du tøyet» en bunke til minstejenta, en til meg, rene håndklær skal på badet osv.   Andre effektiv verktøy er Yoga, Tai Chi eller annen sakte bevegelse med fokus på pust. Jeg praktiserer enkle yoga øvelser daglig selv. Og det er også yogaøvelser jeg som regel bruker i praktisk veiledning av barn. Min åtteåring og jeg gjør dette sammen ukentlig. Sitat fra Lillelys «Kan vi gjøre yoga mamma, for da blir jeg blir så magisk og rolig inni meg etterpå» Barn kan også oppleve å ha en hektisk hverdag og mange trenger litt stillhet med fokus på pust og senkede skuldre.

IMG_7865Det å gå tur, ta inn naturen i hvert pust og nyte ute tilværelsen er også balsam for kropp og sjel og «Her og Nå» i praksis for mange av oss. Dalai Lama har sagt på ett av sine Norgesbesøk at vi nordmenn var flinke til å «meditere og leve i nuet»,,,øyebryn ble hevet og spørsmål stilt til denne uttalelsen. Dere er ett turgående folk var svaret.

Vinterferien er snart i gang for små og store. En gyllen anledning til å øve på mer tilstedeværelse. Legg vekk smarttelefonen og i paden innimellom. Spill spill med barna, lag mat sammen, snakk med din kjære, gå gode skiturer, ak med barna, gå på museum, bare sitt og se ut av vinduet og hør på fuglene. Bare være til uten å tenke på alt vi burde , skulle osv. Lev livet ditt NÅ-og vær tilstede.-det er nå det skjer.

Lyst å lære mer?

I tillegg til å jobbe med muskel-skjelett plager har jeg også konsultasjoner som kun har fokus på å lære avspenningsteknikker. Fantastiske verktøy å ha i vår egen helse og velvære verktøykasse.

Nye kurs som vil ha fokus på Mindfullness og God Rygghygiene vil bl satt opp rett etter påske.

Lurer du på om dette kan være noe du har nytte av? Ring meg, send meg en sms eller send meg en mail.

958 50 449

gitteml@online.no